ПРЕСЦЕНТЪР >> Новини

В. Халачев: "Подобряването на живота минава през възраждане на икономиката"


13.03.2017

„Имаме воля да подобрим живота в Русе, както и в цялата страна. Когато обикаляме и се срещаме с хората, ние вземаме и техни идеи, и когато другите политически сили говорят за проблеми ние предлагаме решения. Имаме волята, имаме желанието и знаем как да го направим, защото в нашия екип са почтени хора и професионалисти, които наистина желаят тази промяна“. Това заяви в интервю за Дарик председателят на Обединени Бизнес Клубове Веселин Халачев. В Сдружението с нестопанска цел членуват 1 300 човека от различни сектори на икономиката. Халачев застава с лицето си в предизборната кампания на Гражданско движение ВОЛЯ на Марешки. „Искам да уточня, че заставам само аз с лицето си и по никакъв начин не ангажирам Сдружение Обединени Бизнес Клубове”, заяви категорично Халачев. В качеството си на експерт по европейски фондове и политики за малкия и средния бизнес Халачев бе категоричен, че подобряването на живота минава през възраждане на икономиката. Трябват средства за да се подобри състоянието на здравеопазването, образованието и сигурността. „Предлагаме подкрепа и стимулиране на малкия и средния бизнес. Това минава през подобряване достъпа до пазари“ поясни Халачев. Той не скри, че шивашкия бизнес в Русе е пред огромна заплаха, защото след нормализирането на положението в Украйна, от там ще дойдат добри оферти за собствениците на фирми от бранша, защото заплатите им в момента са около 200 лв. Това крие опасност инвеститорите да се преместят там. Затова, според експертите от ВОЛЯ, на тези предприятия трябва да бъдат намерени пазари. Това, според Халачев, може да стане чрез търговските представителства, които България има в чужбина.

„Искаме тези търговски представители да отговарят един или два пъти годишно пред нас на колко малки и средни предприятия са намерили контакти. Защото информацията ми е, че към момента са на нула. Като има пазари ще има приходи, ще има заплати. А не както другите партии обещават високи заплати без да кажат откъде ще ги вземат. Заплатите ги дава бизнесът, а не държавата“, обясни Халачев.

Трябва да се обърне сериозно внимание и на достъпа до финансиране, смята Халачев. По думите му след няколко години банките няма да имат това влияние и да разпределят финанси, така като ще го правят краудфандинг платформите. Затова трябва сериозно да се мисли за този алтернативен вариант на кръгово финансиране за да бъде България модерна държава.

Друг основен момент са иновациите. Нашите предприятия според ВОЛЯ, трябва да преминат към по-иновативен метод на производство. „Не може да искаме да сме конкурентни, ако си копаем лозето с мотика, докато другите го правят с роботи. Всичко това са мерки за стимулиране на бизнеса. А като добави и гражданите и бизнеса, можем да кажем, че за нас е изключително важно въвеждането на електронно правителство. Трябва колкото се може по-бързо да имаме електронно правителство, защото това всъщност е методът за борба с корупцията, монополите и клиентелисткото управление“, заяви Веселин Халачев.


Начало | За нас | Новини | В медиите | Акценти | Документи | Предавания | За членове | Галерия | Контакти | Политика за защита на личните данни
Copyright © 2021 ПП "ЗА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ"